Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Πιστιανά - μία διαδρομή από και προς αυτά / Δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Σχολείο Πιστιανών εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Πιστιανών, που είχε διττό στόχο. Την παρουσίαση του βιβλίου του Πιστιανίτη, νομικού και συνταξιούχου υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ Γεώργιου Α. Γεωργάκη  με τίτλο «Πιστιανά – μια διαδρομή από και προς αυτά» και την ανάπτυξη διαλόγου με θέμα «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Πιστιανών- Ας μιλήσουμε για τον τόπο μας».


Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πιστιανών Χρήστος Ντάλας υποστήριξε πως «αποτελεί τιμή για τον τόπο, κάποιοι από εμάς να διαπρέπουν είτε στο επάγγελμά τους είτε στην τέχνη, που επιλέγουν και να έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν» και ευχαρίστησε τον κ. Γεωργάκη, που μέσα από τη δράση του και κυρίως μέσα από τα Άρθρα του, αφιέρωσε πνεύμα και χρόνο για να ασχοληθεί με το χωριό και τους συγχωριανούς του. Τέλος, δεσμεύτηκε πως τόσο η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Σύλλογο θα συνεχίσουν να στηρίζουν αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.
«Με σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στα κοινά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιστιανών  συνεχίζει την προσπάθειά του να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, συνδυάζοντας την προβολή των πολιτιστικών αξιών με την περιβαλλοντική  επαγρύπνηση» ανέφερε ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτριος Κώτσης. Το βιβλίο του Γεώργιου Γεωργάκη συγκεντρώνει εκτός από σκέψεις του συγγραφέα και διηγήσεις λαογραφικής αξίας και  αποτελεί μέρος αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, υποστήριξε ο κ. Κώτσης.
Για το βιβλίο, που αποτελεί μια συλλογή άρθρων, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο της Άρτας και της Ηπείρου, της Αδελφότητας Πιστιανιτών Αθήνας «Τα Πιστιανά», αλλά και κυρίως στην εφημερίδα του Συλλόγου Ροδαυγιωτών ΑΘήνας «Η Ροδαυγή» μεταξύ 1957 – 2011, αλλά και για τον συγγραφέα μίλησαν ο ανηψιός του καθηγητής Απόστολος Κόκκινος, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, ο καθηγητής- συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, και  η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη, 
Ο Γεώργιος Γεωργάκης -που ζει στην Αθήνα- για λόγους υπέρτατους της επιθυμίας του, απουσίαζε από την εκδήλωση, απέστειλε ωστόσο ένα σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο υπογράμμιζε ότι το πόνημά του «Τα Πιστιανά» αποτελεί την υλοποίηση μιας προτροπής του δασκάλου του Νίκου Παπανικολάου «…κάτι να προσφέρουμε στο χωριό μας».
«Η προτροπή αυτή νομίζω πως έχει χαρακτήρα διαχρονικό και γι αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν και σήμερα ευδοκιμούντες Πιστιανίτες κι ο καθένας έχει μια θέση και μια πρόσκληση για την ανάδειξη της ζωής των Πιστιανών», ανέφερε και προέτρεψε το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. 
«Ο λόγος του Γιώργου Γεωργάκη συνιστά ένα πολύτιμο κειμήλιο, όχι μόνο για τα Πιστιανά, προφανώς, ή για τη γύρω περιοχή, αλλά ένα κειμήλιο γενικώς για τον τόπο» επισήμανε στην ομιλία του ο καθηγητής- συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος για να προσθέσει «Και για να μην υπερβάλουμε: δεν είναι μόνο η γραφή του Γιώργου Γεωργάκη• είναι η γραφή όλων εκείνων των ανήσυχων και στοχαστικών ανθρώπων που ανέθεσαν στον εαυτό τους το καθήκον να κρατήσουν μέσα τους την υπόθεση του τόπου τους ως μια προσωπική τους ευθύνη, αλλά και ως μια ιερή και αναντικατάστατη παρακαταθήκη και έστησαν αυτί για να αφουγκραστούν και να κάνουν πράξη το στίχο του ποιητή: ό,τι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει». 
Ο κ. Βλαχοπάνος χαρακτήρισε τον κ. Γεωργάκη ως κατεξοχήν πολιτικό διανοητή τονίζοντας ότι «Βλέπει, ακούει, διαβάζει, παρακολουθεί και στηλιτεύει. Κάποιοι γράφουν για να εντυπωσιάσο, για να είναι μέσα στα πράγματα, για να τραβήξουν πάνω τους το ενδιαφέρον των άλλων. Άλλοι γράφουν από την εσωτερική τους ανάγκη. Από το θυμό τους και την αγανάκτησή τους για όσα γίνονται γύρω τους… Ο Γιώργος Γεωργάκης γράφει κινημένος από την εσώτερη ανάγκη του να μιλήσει για όσα σκληρά και αβάσταχτα βλέπει να γίνονται γύρω του.
Ανήκει σ’ εκείνους που είδαν την κρίση να έρχεται με σταθερά βήματα κατά πάνω μας, πολύ πριν την υποψιαστούν ακόμα και οι καλά γνωρίζοντες. Και θέτει το δάχτυλο στην πληγή και στην πηγή των κακών: ο καταιγισμός των μηνυμάτων και οι τετραπέρατοι πολιτικοί που κάνουν πλύση εγκεφάλου και εξάπτουν το μίσος και το φανατισμό, «οπότε ο λαός μεταβάλλεται σε άσκεπτον όχλον για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων»• η υποκρισία των μεγαλόσχημων που καλλιεργούν το φόβο στους αφελείς, για να έχουν αυτοί λυμένα τα χέρια τους και να τα χώνουν βαθύτερα στον πλούτο που συγκεντρώνουν στο όνομα του λαού τάχα με την απατηλή υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στο απώτερο –και απροσδιόριστο εν πολλοίς– μέλλον.  
Ο Γιώργος Γεωργάκης είναι ο στοχαστής του μέτρου. Δεν κραυγάζει και δεν έχει θέσει ως στόχο του να ξεσηκώσει τα πλήθη και ν’ αλλάξει τον κόσμο. Ονειρεύεται απλά έναν άνθρωπο λυτρωμένο από πλάνες και μυθεύματα. Έναν άνθρωπο που με όπλο τη γνώση μπορεί να βλέπει θαρρετά την αλήθεια και να μάχεται αδιάκοπα για να επικρατήσει με αυτή πάνω στη γη». 
Από την πλευρά του ο καθ. Απόστολος Κόκκινος αναφέρθηκε στη δράση του κ. Γεωργάκη ως μέλος της Αδελφότητας Πιστιανιτών Αθήνας, το πάθος του για τη συγγραφή, στις βραβεύσεις του τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιστιανών, όσο και από τον Σύλλογο Ροδαυγιωτών Αθήνας και ανέγνωσε κάποια από τα άρθρα του ξεκινώντας από το πρωτόλειό του «Τ’ οχτωήμερο στα Πιστιανά», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός αγών» το Σεπτέμβριο του 1957. 

Για τον άνθρωπο και αρθρογράφο Γεώργιο Γεωργάκη, μίλησε η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο, που πέραν της ενεργής συμμετοχής του στα κοινά μέσω της αδελφότητας Πιστιανιτών,  εκδηλώθηκε με την συγγραφή πλείστων άρθρων, που  αφορούσαν είτε τους συντοπίτες του, είτε το χωριό, τα ήθη και έθιμα του. Η κ. Αναγνωστάκη αναφέρθηκε εξάλλου στην καθοριστική συμβολή του κ. Γεωργάκη  στην έκδοση της εφημερίδας της Αδελφότητας Πιστιανών «Τα Πιστιανά» στη δεκαετία του 1990, καθώς ανέλαβε την μόνιμη στήλη «Ιστορικά Πιστιανών», που μετεξελίχθηκε σε «Ιστορικά της Ηπείρου», καθώς και τη στήλη «Ευτράπελα και Γλυκανάλατα».
Στη δράση του κ. Γεωργάκη αναφέρθηκαν επίσης, ο πρώην πρόεδρος Κοινότητας Πιστιανών Λευτέρης Παπανικολάου, οι πρώην πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρου και Αδελφότητας Ροδαυγιωτών Αθήνας Παύλος Τσάγκας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδαυγής Φάνης Κίτσος.

«Ας μιλήσουμε για τον τόπο μας»

Η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη, επικέντρωσε την παρουσίασή της στα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς των Πιστιανών, που μπορούν να αναδειχθούν και να προβληθούν, ώστε να προσελκύσει η περιοχή επισκέπτες.
Όπως είπε, τα Πιστιανά πέραν των πολλών ναών, που αποτελούν διατηρητέα μνημεία και πρέπει να προβληθούν, υπάρχουν αρχαία μνημεία (λείψανα αρχαίου οικισμού, που χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους, πύργος από τον οχυρωματικό του περίβολο, της εποχής των Μολλοσών, συλημένοι τάφοι των ρωμαϊκών χρόνων) βρύσες, πηγές και νερόμυλοι που μπορούν να αναδειχθούν (Ιτιά, Νίστακος, Μουστέτσια, Παλαβοδίτσα, Πετιβάζια, Μουσταφά, Κουρκουρέτσια), εργαλεία και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορική, τοπική αγροτική καλλιέργεια, την καθημερινότητα των χωριανών όπως, αργαλειοί,  γαλόκες κ.ά, που πρέπει να συλλεχθούν και να εκτεθούν, ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, πλούσιο σε σπάνια χλωρίδα και πανίδα, η  τοπική γαστρονομία, οι παραδοσιακές γιορτές και τα πανηγύρια.
Πρότεινε μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του μονοπατιού του Κάστανου, τη χάραξη διαδρομών για κυνήγι, ποδήλατο του βουνού, περιπάτους για την αναγνώριση & συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, την οργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης, διαγωνισμούς φωτογραφίας ή βίντεο, αγώνες ποδοσφαίρου, τμήματα χορευτικών και εργαστήρια μελισσοκομίας για επισκέπτες, και πολλές άλλες δράσεις. 
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Ντάλας, ο οποίος μόλις πριν λίγες ημέρες ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεσμεύτηκε ότι και από αυτή τη θέση θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό του τόπου και των συντοπιτών του και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστεί με όλους όσοι ενδιαφέρονται για την εξέλιξη αυτού και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Ώθηση θα πρέπει να δώσουμε και στην ανάδειξη και προβολή των μνημείων και κάθε στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας για να προσελκύσουμε επισκέπτες στο χωριό και να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας» και ζήτησε από τους συγχωριανούς του να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες για τον σχεδιασμό τοπικών έργων και δράσεων και τη διεκδίκηση της υλοποίησή τους από τον Δήμο.
Στο διάλογο συμμετείχε και ο ιερέας του χωριού. Ο Πάτερ Γεώργιος επισήμανε την ύπαρξη μεγάλου εκκλησιαστικού πλούτου στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς τον τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο. Όπως είπε υπάρχουν εκκλησιαστικά κειμήλια που θα πρέπει να συλλεχθούν και να παρουσιαστούν πρώτα στο χωριό και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. «Θα πρέπει να κατανοήσουμε τον πλούτο, που έχει η περιοχή, να αφουγκραστούμε τους προγόνους μας και να γεμίσουμε την καρδιά μας με αυτόν  για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τον αναδείξουμε και να τον προβάλλουμε» ανέφερε. Υποσχέθηκε δε, να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου